Somnul – Ce este somnul?

somnul

Somnul este o stare trupească normală indispensabilă normalizării forțelor. Pe parcursul acestuia se realizează:
- Recuperarea mentală a organismului (prin încetarea toatală sau parțială a funcționării conștiinței).
- Redobândirea forțelor fizice prin relaxare musculară.
- Păstrarea energiei (prin scaderea temperaturii corpului și incetinirea circulației și respirației).
- Tranziția prin perioade de visare. Pentru ca un somn sa fie odihnitor trebuie sa aibă și vise . Lipsa viselor este echivalentul imposibilitații atingerii unei relaxări totale și a unui somn profund.

Oscilația dinte somn și starea de veghe (treaz) alcătuiește ritmul nostru zilnic (ritmul circadian) ce este supus continuu unui proces ce implică afctori perturbanți. Dintre aceștia cei mai frecvenți sunt:

  • Îmbătrânirea – pe măsură ce înaintăm în vârstă se produc modificări ale somnului nostru. Devenim din ce în ce mai matinali și simțim nevoia să-l recuperăm prin scurte perioade de somn pe parcursul zilei. Aceasta este o modificare normală a somnului și apare la 33% din persoanele în vârstă.
  • Zboruri lungi cu schimbări de fus orar – condiționează un dezechilibru temporar intre ritmul nostru circadian intern și timpul extern.
  • Lucrul în ture - provoacă un dezechilibru cvasipermanent între ritmul nostru circadian intern și timpul extern. Acesta se manifestă ma puternic si are consecințe mai importante asupra organismului atunci când programul turelor de noapte nu este regulat și persoana respectivă este nou angajată.
  • O serie de boli – care induc simptome de dureri nocturne, sufocări, tuse, febră, frisoane nocturne, etc. pot alterna somnul.

De cât somn avem nevoie? Cât ar trebui să dormim?

Cei mai mulți adulți au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte dar există în prezent o serie de factori care determină scurtarea acestei perioade. Durata fluctuează în funcție de vârstă. Copiii și nou nascuții dorm cel mai mult. Important este că 30% dintre noi ne reducem în mod voit somnul în favoarea televizorului, calculatorului sa pentru a recupera lucrări restante de la locul de muncă. Este tributul pe care îl plătim stilului de viață modern cu toate consecințele sale nefaste.

Vezi si:

Stadiile și modelele somnului

Somnul și îmbătrnirea

Sfaturi pentru un somn mai bun