Sisteme moderne de vigilența pentru conducatorii auto

Adormit la volan

Este noapte târziu și te îndrepți spre casă la sfarsitul unei zi lungi și obositoare, conducând pe autostradă. În mașină este confortabil, cald, muzică liniștitoare și drumul se întinde înainte monoton. Treptat pleoapele devin din ce în ce mai grele și concentrarea începe să scadă. Ești la câteva secunde distanță de a produce un accident. Din fericire, marea majoritate dintre noi vor recunoaște semnele pericolului și iși vor lua măsuri înainte de a se putea produce o tragedie, deschidem fereastra pentru a lua aer proaspat sau oprim pentru o pauza. Dar nu toti soferii tin seama la semnele de avertizare, cu precadere cei care suferă de apnee de somn.

Adormitul la volan conduce adesea la accidente îngrozitoare deoarece accidentele provocate de un șofer adormit tind să fie mai severe decât de obicei, deoarece șoferul nu este în măsură să încetinească sau sa evite acțiunea.

Dr. Mervyn White, șeful spitalului Royal Surrey spune :

“Avem o problemă, deoarece oamenii sunt foarte sensibili când conduc. Una dintre întrebările pe care le pun oamenilor când vin la noi cu problema somnului este dacă aceștia au adormit la volan. Foarte puțini recunosc asta, dar bănuiesc că mulți dintre ei au făcut acest lucru și exact din cauza asta au ajuns la noi.”

Numeroși factori contribuie la sentimentul adormiri la volan, explica Dr. Peter Holden, reprezentat al British Medical Association. “ Este o problemă tot mai mare pentru că acum călătorim în mașini mai silențioase, mai line și încercăm să acoperim distanțe mai mari, ochii pot fi foarte obosiți, concentrandu-se pe ecranul computerului toata ziua.”

O categorie de conducători auto care au un risc deosebit de ridicat pentru a adormi la volan sunt cei care sufera de o tulburare cum ar fi apneea de somn. Acest lucru este este foarte răspândit, apneea de somn afecteaza în general 8% din populație.

Dr. Mervyn White spune : “ eu personal aș spune că 25% din populația cu vârstă de peste 40 de ani și 33% au o problemă respiratorie obstructivă.

Tulburarea este cauzată de faringe, în partea din spate a gâtului și la unele persoane se blochează căile respiratorii după ce se pun la culcare din cauză că, concentratia de oxigen din sange scade.

Mai multi producatori au conceput sisteme de avertizare pentru monitorizarea și vigilența șoferilor, trezindu-i atunci când încep sa atipească.

Sisteme de avertizare a conducătorului auto somnoros.

- Toyota folosește un sistem pe senzori în volan și un senzor de puls pe încheietura mâinii soferului.
Dacă șoferul dă semne de oboseală, un semnal în două etape este declanșat: în primul rând, există un avertisment luminos cu alarmă, iar dacă acest lucru nu reușește, scaunul șoferului începe să vibreze puternic.

- Dispozitivul Renault este dezvoltat în primul rând pentru camioane care parcurg distanțe lungi. Un mic aparat de fotografiat este montat pe panoul din bord și ramane fixat pe ochii șoferului, ii urmează mișcările capului. Prin analiza acestor imagini se poate spune cât timp ține ochii închiși soferul atunci când clipește și dacă e în pericolul de a adormi la volan. Inginerii de la Renault încă testează aceste sisteme eficiente, dar se așteaptă sa fie pe piață în câțiva ani.

Sforăitul excesiv este adesea primul semn de apnee de somn, în special în cazul în care persoana înca sforaie în timpul somnului. Dacă nu este tratată, această boală poate duce la probleme pulmonare și cu inima, precum și pericolele cu care ne confruntăm zi de zi în timpul conduceri unui autovehicul.

O persoană care suferă de apnee de somn zice : “ Am fost bine pana la varsta de 40 de ani, când am dezvoltat apnee de somn, și câțiva ani am crezut ca toata lumea de varsta mijlocie sufera de aceasta boala- o tendința ciudată de adormire. Cand acele momente ciudate au început să se desfașoare în timp ce conduceam, atunci m-am decis sa iau în serios această problemă. Aceasta condiție a atins un punct în care, chiar și pe o calatorie scurta în mijlocul dimineții m-ar fi cuprins o necesitate de somn coplesitoare. Dacă nu ați experimentat acest lucru e greu de imaginat. Când aveți apnee de somn , vi se lasa capul în jos, este ca si cum ați leșina. În termen de câteva minute bolnavul poate merge la sentimentul de somnolență și să renunțe la lupta de a ramane treaz. Perioada de somn este de obicei scurta de la 10 minute la 30 de minute.
Cură? Nu există o soluție instantanee, în afara de scolarizarea ta pentru a te opri la primul semn de dorinta de a adormi în loc sa mergi mai departe pentru că dorința somnului este incontrolabilă”.

Pentru a scăpa de problemă, specialistul a declarat, că am putea folosi un Darth Vader, un fel de mască care poate face fața pe timp de noapte ca să alimenteze plamanii cu aer de la unitatea mastii. Dar problema este ca nu functioneaza tot timpul dupa spusele unui chirurg.

În final, e bine să luați la cunoștință unele probleme care dezvoltă apneea, aveți grijă la ce mâncați, pierderea în greutate , scapați de grăsimea suplimentară. E mai bine decât să adormiți la volan și să produceți un accident.Un răspuns la Sisteme moderne de vigilența pentru conducatorii auto

  1. mariana spune:

    Exista cumva vreo pastila care sa opreasca adormirea instantanee, care sa nu afecteze pulsul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>