Stadiile și modelele somnului – NREM și REM

În timp ce dormiți, multe lucruri se întâmplă în corpul dumneavoastră. Somnul este un proces dinamic și nu este la fel pe toată durata. Prin măsurarea undelor cerebrale, cei care cerceteaza somnul au identificat câteva stadii ale acestuia care se repetă în cicluri destul de regulate de-a lungul nopții.

Tipurile și stadiile somnului

Cele două tipuri de somn sunt faza fără mișcare rapidă a ochilor (NREM) și faza de mișcare rapidă a ochilor (REM)

Somnul NREM

Noapte începe cu trecerea în stadiul 1 al somnului NREM, un somn ușor. În timpul somnului NREM, activitatea creierului și corpului dumneavoastră funcționează lent. acest tip de somn are alte 3 stadii: stadiul 2 este cel care ocupă cel mai mult timp. În timpul acestui stadiu, undele cerebrale devin mai largi, cu izbucniri de activitate electrică. Stadiile 3 si 4, numite somn profund, sunt cele mai odihnitoare. În aceste stadii, undele cerebrale sunt largi și lente și este mai dificil să vă treziți.

Somnul REM

Faza REM a somnului apare după  1 oră jumatate – 2 ore după ce ați adormit. În timpul somnului REM, ochii dumneavoastră se mișcă rapid în spatele pleoapelor închise, de aici provenind și numele. Aceasta este o perioada de creștere a activității, în timpul căreia apar visele, iar viteza de funcționare a corpului dumneavoastră crește.

Pe parcursul fazei REM a somnului, undele cerebrale arată o activitate electrică mai rapidă, cu o amplitudine mai mică decât în alte faze ale somnului, un model care este similar undelor cerebrale din perioada de nesomn. acest lucru sugerează că gândiți mai mult, sub forma viselor, in această fază decât în alte stadii. Persoanele trezite în timpul fazei REM își pot reaminti visele. Creierul dumneavoastră necesită cantități crescute de oxigen, fluxul cerebral fiind crescut, în timpul somului REM. Chiar dacă unele funcții ale organismului sunt accelerate, majoritatea mușchilor dumneavoastră sunt paralizați – pobabil pentru a vă împidica să acționați conform viselor pe care le aveți.

Modelele somnului

Modelele și necesitățile dumneavoastră de somn sunt reglate de un ceas biologic din creierul dumneavoastră. Modelul natural de a merge și de a dormi ce se succedă în cursul zilei de 24 de ore poartă numele de ”ritm circadian” . Cuvântul circadian vine din două cuvinte latine(”circa” pentru ”în jurul” și ”dia” pentru ”zi” ). Ritmul circadian ghidează nu numai ritmul somn-veghe dar și metabolismul și temperatura corpului dumneavoastră.

Acest ceas intern vă face să dormiți noaptea și să vă treziți dimineața. Ceasul majorității oamenilor are un ciclu de aproximativ 24 de ore, dar ceasurile individuale variază. Unele persoane sunt matinale și descoperă că au mai multă energie și sunt mai vioaie dimineața. Alții, comparați frecvent cu păsările nocturne, sunt mai activi mai târziu, pe parcursul zilei. Totuși, aproape toată lumea are nevoie să doarmă între miezul nopții și zori. Mulți oameni sunt de asemenea adormiți în mijlocul zilei, putând trage un pui de somn după-amiază.

Atunci când ritmul dumeavoastră circadian natural este tulburat, somnul poate fi dificil. Acest lucru se poate întâmpla dacă petreceți perioade lungi de timp în pat, daca stați timp îndelungat într-o zonă cu puțină lumină naturală, dacă mergeți la culcare sau vă treziți la întâmplare su treceți prin câteva nopți de insomnie. Trecerea de la un fus orar la altul în timpul călătoriilor vă poate întrerupe ritmul circardian, producând un decalaj. Persoanele care fac schimbări dese de serviciu prezintă deseori probleme cu somnul. Temperatura , metabolismul și starea dumneavoastră vă pot afecta de asemenea modelele somnului.