Este sforăitul o boală?

Este sforaitul o boala?

Există numeroase cupluri care au ajuns să se certe din cauza sforăitului  și din ce în ce mai multe femei le sugerează partenerilor să meargă să se opereze deoarece sforăie zgomotos. Foarte multe cupluri ajung să divorțeze din această cauză. E adevărat că la bărbați e mai des întâlnit fenomenul însă și femeile sunt predispuse la sforăit. Deși femeile sunt cele care acuză cel mai mult că partenerii lor sforăie, nici acestea nu sunt excluse când vine vorba de sforăit, și, sunt femei care sforăie atât de înfricoșător că nici bărbații nu rezistă să doarmă lângă ele. Cele mai fericite cazuri sunt acelea când cei doi s-au mutat în dormitoare separate.

Sforăitul se produce la  nivelul cavității bucale și nazale și se realizează de regulă  când aerul traversează cu greutate căile respiratorii. În timpul somnului,  mușchii limbii, ai gâtului și ai planșeului bucal se relaxează atât de puternic în timpul somnului încât căile aeriene superioare se îngustează  ducând la sforăit.

O dată cu înaintarea în vârstă, cu creșterea în greutate, consumul de tranchilizante și chiar dormitul pe spate, se produce îngustarea căilor respiratorii; cele menționate mai devreme cât și alunecarea limbii, consumul ridicat de alcool sunt doar câteva dintre cauzele ce favorizează instalarea sforăitului.

Foarte mulți oameni consideră că sforăitul e un fenomen care apare în timp și nu îl percep ca și pe o boală, însă acesta chiar poate fi încadrat la capitolul boli și nu mofturi. Ce nu știe majoritatea populației îi că medicul la care trebuie să ne adresăm când avem astfel de probleme este ORL-istul și că în cazurile grave internarea este obligatorie.

Familia ”sforăitorului” este foarte importantă în momentul în care acesta se prezintă la medic deoarece ar putea să ajute la stabilirea diagnosticului cu detalii din timpul ”concertelor de sforăit”.

În state ale Uniunii Europene, ca de exemplu Belgia, înainte ca medicul să pună un diagnostic și să stabilească un tratament monitorizează somnul pacientului internându-l o noapte în spital. Investigarea poartă numele de polisomnografie.

Și în SUA problema sforăitului este intens studiată de specialiști, astfel că, cercetătorii din California și-au propus să determine contractarea mușchilor din zona țesutului care prin vibrație produc zgomotul pe care îl cunoaștem toți sub denumirea de sforăit.

Dacă boala nu a ajuns încă într-o fază gravă, există și tratamente nechirurgicale. Schimbarea regimului de viață, renunțarea la fumat, la alcool, controlul greutății și introducerea unor exerciții fizice în stilul de viață cât și controlul refluxului gastroesofagian sunt primele măsuri ce se impun.

De ce sforăie oamenii?

În medicină, sforăitul este cunoscut sub numele de ”sindromul de apnee în somn”. Conform statisticilor s-a demonstrat că sforăitul ridică probleme serioase. Sunt persoane care au murit sufocate în somn; persoane care sufereau de apnee și au consumat băuturi alcoolice înainte să doarmă și acesta le-a fost finalul.

În teoria medicală, sforăitul este cauzat de următoarele motive:

  • boli ale sistemului central;
  • apnee obstructivă;
  • boli mixte.

În general, la adulți sforăitul este generat de boli mixte pe când la copii este cauzat de probleme obtructive.

În concluzie sforăitul chiar este o boală deși, pentru unii, este un fenomen natural.  Apneea în somn cauzată de sforăit poate duce la disfuncții ale creierului, la o slabă irigare cu sânge a acestuia; la hipoxie severă, boli de inimă, slabă oxigenare a diverselor organe, boli de creier, aritmie cardiacă, angină pectorală și chiar la infarct miocardic. Dacă în timpul somnului din cauza sforăitului respirația este întreruptă mai mult de 120 de secunde ne putem aștepta la așa zisul fenomen de moarte subită.

Deci dacă până acum aveați dubii că sforăitul este o boală cu siguranță după ce ați parcurs acest articol v-ați lămurit cum stă treaba.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>