Legătura dintre apneea de somn și cancer

Apneea de somn si cancer

Deși există numeroase articole despre cât de grav afectează sforăitul viața socială cât și sănătatea, prea putine dintre ele vorbesc despre faptul că apneea în somn poate duce la cancer.
Pe data de 20 mai 2012, la Universitatea din Wiscosin, Școala de Medicină și Sănătate Publică, a lansat un studiu care demonstra că persoanele ce suferă de apnee în somn prezintă un risc semnificativ de mortalitate de cancer.

Înaintea acestui studiu au mai fost făcute și alte studii care au demonstrat că o respirație întreruptă în timpul somnului (cum e în cazul sforăitului sau chiar apneei în somn) poate genera depresie, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și poate cauza chiar decese. Însă aceste studii nu s-au preocupat și de posibila legătură dintre apneea în somn și cancer, astfel, studiul făcut la Universitatea din Wisconsin este primul de acest gen.

Constatările în urma studiilor se bazează pe statisticile făcute pe un lot de 1522 de persoane pe o perioadă de 22 de ani. S-au făcut, de asemenea, teste pe șoareci în laboratoare și s-a demonstrat că întreruperea respirației și implicit privarea creierului de oxygen în timpul somnului, cauzat de sforăit, duce la evoluția tumorilor și chiar la favorizarea apariției acestora.

Doctorul F.Javier Nieto, președintele Departamentului de Științele Sănătății Populației de la Universitatea din Wisconsin a declarat într-un jurnal american de medicină, ce prezintă articole legate de probleme respiratorii, că în urma experimentelor făcute pe șoarecii de laborator și în urma studiului ce vizează legătura dintre cancer și apneea de somn s-a confirmat presupunerea lor.
Domnul doctor afirma că, dacă legătura dintre problemele respiratorii generate de sforăit și cancer ar fi confirmată și prin alte studii suplimentare studiului existent și dacă diagnosticul ar fi pus din timp la pacientii de cancer, viața acestora ar putea fi prelungită. Studiul cât și concluziile acestuia au fost prezentate la conferința internațională American Thoracic Society de la San Francisco.

De asemenea, s-a explicat că, în timp ce persoanele care sforăie moderat sunt mai puțin expuse riscului de cancer; în schimb la persoanele la care sforăitul este sever sau chiar suferă de apnee în somn riscul de cancer este dublu sau chiar de până la cinci ori mai ridicat.
Alte studii au demonstrat că oamenii care suferă de apnee în somn au un risc crescut de diabet zaharat, infarct miocardic, accident vascular cerebral.
Este de asemenea demonstrat că persoanele care sunt obeze sunt mult mai predispuse la apnee în somn și apoi la cancer decât cele care nu au probleme în a-și menține greutatea corporală la o limită normală.
Un alt medic specialist, Eric Hernandez, explică efectele negative ale unei respiratii nesănătoase din timpul somnului. Acesta explică cum problemele respiratorii și privarea creierului de oxygen duc la creșterea în diamentru a vaselor de sânge și implicit la deces.

În concluzie, dacă reproșurile partenerului cum că nu se poate odihni din cauza voastră nu sunt suficiente să vă facă să mergeți la specialiștii în domeniu, poate că acest studiu ce atestă legătura dintre apneea în somn și cancer vă va convinge.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>