Sforăitul în timpul sarcinii

Sforaitul în timpul sarcinii

Ce este sforăitul în timpul sarcinii?

Cu siguranță că despre sforăit ați mai auzit, și, dacă sunteți însărcinată sau dacă sunteți partenerul unei graviduțe cu siguranță că sunteți interesați să descoperiți cum puteți scăpa de sforăit in timpul sarcinii, sau, măcar, să mai atenuați zgomotele puternice pe timp de noapte.

Care sunt cauzele sforăitului în timpul sarcinii?

Factorii, care, cu siguranță în perioada sarcinii sunt vinovați de apariția sforăitului sunt creșterea în greutate într-un timp foarte scurt și congestia nazală primite  la pachet o dată cu avansarea sarcinii. Pe lângă factorii menționați mai sus ar mai putea fi diabetul gestațional sau apneea în somn care pot apărea o dată cu sarcina sau pot să fie dobândite mai demult și nedescoperite până acum. De aceea e foarte important ca diagnosticul să fie stabilit de către un medic, căruia trebuie să vă adresați imediat ce  ați constatat că sforăitul dumneavoastră este mult mai zgomotos sau diferit de cel de pânî în momentul apariției sarcinii.

Ce trebuie să știți despre sforăit în timpul sarcinii.

Specialiștii în domeniu au studiat îndeaproape acest subiect, însă, oamenii deși sunt conștienți că sforăitul este destul de des întâlnit, ceea ce nu știu ei este că la gravide acesta se poate instala chiar dacă femeia înainte de sarcină nu sforăia. Ați fi uimiți să constatați că există de două sau de trei ori mai multe șanse ca o femeie care nu a sforăit până acum să sforăie o data cu apariția sarcinii. Sforăitul se instalează , în special în al treilea trimestru al sarcinii când acesta devine și foarte zgomotos. De aceea se întâmplă foarte des ca sforăitul să provoace tensiuni în cuplu și graviduța, în loc să aibă parte de sprijin și înțelegere pe timpul sarcinii să fie marginalizată până când depășește această stare.

Nu numai problemele în cuplu pot să apară cu sforăitul pe timpul sarcinii, ci și probleme de sănătate. Este cunoscut faptul că sforăitul este strâns legat de probleme respiratorii pe timp de noapte ce pot duce la somnolențe în timpul zilei și poate provoca o creștere a tensiunii arteriale care poate fi periculoasă atât pentru mamă cât și pentru făt care poate încetinii dezvoltarea acestuia.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh au făcut un studiu prospectiv pe un lot de 100 de femei cu cel puțin șase luni de sarcină și 100 de femei ce nu erau însărcinate dar care aveau același interval de vârstă (între 18  și 41 de ani). Rezultatul studiului lor a fost publicat în ERJ (Respiratory Journal European) și studiul lor confirmă faptul că probabilitatea ca o femeie gravidă, aflată  în ultimul trimestru al sarcinii, să sforăie  este mult mai mare decât al unei femei de aceeași vârstă și care nu e gravidă. Din lotul de gravide s-a constatat că 41% dintre femeile gravide în ultimul trimestru al sarcinii, sforăie,  pe când la cele care nu sunt gravide doar 17% dintre acestea sforăie. De asemenea în studiu este specificat că procentajul  persoanelor care sforăie din rândul gravidelor crește de la 12% la începutul sarcinii și ajunge la 41% în ultimul trimestru al sarcinii. Cu toate acestea, fenomenul se dovedește a fi reversibil deoarece proporția scade înapoi la 18% la trei luni după naștere care reprezintă aproape procentul persoanele ce nu sunt gravide pentru aceeași categorie de vârstă.

Mai mult de atât, studiul a examinat un alt fenomen legat de sforăitul în timpul sarcinii și anume că apneea în somn a fost prezentă la 14% din rândul femeilor gravide pe când la femeile ce nu erau gravide doar 3%.

Ce se întâmplă de fapt cu sforăitul în timpul sarcinii?

Este foarte important ceea ce a descoperit echipa de scoțieni în urma studiului,  mai ales că au fost descoperite și cauzele sforăitului atât de des întâlnit în ultimul trimestru al sarcinii. Aceștia au concluzionat că există o strânsă legătură între greutatea unei femei însărcinate și probabilitatea ca aceasta să sforăie în timpul sarcinii. Comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate și care nu cresc rapid în greutate , femeile însărcinate care iau proporții semnificative atât în greutate (cel puțin 4kg) cât și indicele masei corporale le crește rapid (cel puțin 2kg/m²) acestea sunt mult predispuse la sforăit. În plus la femeile însărcinate care sforăie s-a constatat că circumferința gâtului este în medie cu un centimetru mai mare decât în cazul femeilor ce nu sunt gravide dar care sforăie. Aceste diferențe  se mențin și după ce femeile au născut întrucât aceasta nu s-a constatat în cazul femeilor ce nu au fost gravide. Studiul scoțienilor a fost și mai amănunțit găsind o legătura a sforăitului generată de probleme ale căilor respiratorii. Ei au înregistrat mai multe zgomote produse de femeile care sforăiau punându-le pe acestea în mai multe poziții (așezat, culcat pe spate, culcat pe o parte). S-a sesizat că diametrul căilor respiratorii este mult mai îngust la femei în timpul sarcinii decât după ce au născut sau decât la cele care nu au fost însărcinate. Având în vedere că studiul s-a făcut pe femei când acestea nu dormeau, se poate presupune că relaxarea mușchilor nu este la fel ca în timpul somnului; de aceea se presupune că în timpul somnului  diamentrul căilor respiratorii este mult mai restrâns decât atunci când s-a făcut studiul și persoanele în cauză au fost treze. Această îngustare e cauzată de un fenomen fizic și anume creșterea în greutate și distensia abdomenului în timpul sarcinii; astfel, grăsimea se poate infiltra printre mușchii faringieni sau se poate depozita  în țesutul moale al gâtului sau chiar în jurul căilor respiratorii. La femeile gravide tensiunea arterială sistolică crește cu cât diametrul căilor respiratorii se restrânge.  Această descoperire  întărește  descoperirile în ceea ce privește faptul că femeile gravide care sforăie au un risc crescut de a face pre-eclampsie ( numită și toxemie; se produce atunci când tensiunea sangvină a femeii crește; este des întâlnită la mamele aflate la primul copil, la femeile însărcinate cu gemeni dar și la cele care au sarcini multiple; afectează 7% din toate sarcinile din lume).

În urma studiului s-a constatat că îngustarea căilor respiratorii duce la o frecvență ridicată a zgomotelor din timpul sforăitului și că tulburările respiratorii sunt frecvente în timpul sforăitului; cu toate acestea semnificația clinică a acestor descoperiri rămâne încă de studiat. Specialiștii implicați în studiu au sugerat că obstetricienii trebuie să atenționeze atât femeile gravide cât și familia acestora de eventualele probleme ce pot apărea o dată cu sforăitul, mai ales, cel din ultimul trimestru al sarcinii. Iarăși ce mai trebuie să știe femeile și să nu intre în panică e că toate aceste probleme ce apar cu sforăitul în timpul sarcinii vor deveni reversibile și chiar vor dispărea (în cazul în care nu necesită un tratament adecvat) o dată cu apariția bebelușului.

O modalitate simplă de a reduce sforăitul în timpul sarcinii este aceea de a dormi pe o parte, însă, de obicei femeile gravide fac asta oricum. În cazuri extreme există și dispozitive mandibulare care pot fi utilizate și care nu dăunează deloc mamei sau bebelușului.Un răspuns la Sforăitul în timpul sarcinii

  1. Văcărescu Mihaela spune:

    Buna eu sunt in sapt 34 de sarcina si am probleme cu sforaitul ce imi puteti recomanda o vizită la vreun doctor sau un remediu ceva ,ce credeti ca as putea face.Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>