Sforăitul pe întelesul tuturor, notiuni de bază

Sforăitul pe intelesul tuturor

Ce este sforăitul?

Cei mai mulți oameni sforăie ocazional. În general, șansa de a sforăi la un bărbat este cu 50%  mai mare decât la o femeie, iar sforăitul cronic tinde să apară la persoanele supraponderale și de vârstă mijlocie. Sforăitul nu este, de obicei, o problemă gravă.
Uneori, însă, sforăitul poate semnala o anumită disfuncție, o condiție medicală periculoasă. Cea mai gravă este apneea în somn, care îi creează celui care sforăie opriri de respirație ce pot dura timp de câteva secunde până la două minute. Acest lucru duce la scăderea oxigenului din sânge, cauzează dureri de cap și oboseală în cazul fericit, iar,  în cel mai rău caz, apneea în somn, poate cauza moartea.
Apneea în somn este asociată cu o varietate de alte afecțiuni medicale cronice, inclusiv hipertensiunea arterială, obezitate, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Din cercetările ulterioare s-a constatat și o strânsă legătura între sforăit și diabet zaharat.

Care este cauza sforăitului?

Sforăitul este un semn că există o obstrucție la nivelul căilor respiratorii, oriunde,  pornind de la vârful nasului până la plămâni.

Sforăitul este frecvent cauzat de o vibrație a ”palatului” moale (partea moale din cerul gurii) atât timp cât plămânii se străduiesc să inhaleze aer prin căile respiratorii obstrucționate. De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când mușchii care mențin deschise căile respiratorii devin prea relaxați sau se acumulează un exces de țesut și obstrucționează fluxul de oxigen.

Orice afecțiune sau substanță care încurajează relaxarea musculară sau acumulări de țesut gras poate avea acest efect.

Enumerăm câteva:

  • fiind supraponderali;
  • medicamente, cum ar fi pastilele de dormit, medicamente antihismatice, medicamentele împotriva răcelii, etc.;
  • consumul de alcool.

Obstrucționarea căilor respiratorii poate fi, de asemenea, cauzată de deformări ale gâtului sau deformări nazale, cum ar fi ”palatul” moale excesiv de lung (țesutul în formă de pandativ din spatele gâtului) sau o deviație de sept nazal.

În ambele cazuri, copii și adulți, au amigdalele mărite din cauza sforăitului.

Orice afecțiune care afectează căile respiratorii poate duce la obstrucție și ca urmare la sforăit. Fumatul irită căile respiratorii, și poate face sforăitul și mai rău.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>