Sforăitul poate afecta sau distruge relația de cuplu

Sforaitul poate afecta viata de cuplu

Sforăitul  poate duce la situații neplăcute atât pentru persoanele care sforăie cât și pentru persoanele care dorm alături de acestea.

Mai mult de jumătate din persoanele adulte sforăie, cel puțin ocazional, și, chiar dacă, în filmele de comedie aceste scene sunt amuzante, în viața reală, sforăitul nu numai că afecteaza starea unui individ dar și pe a partenerului de cuplu a acestuia.

O serie de persoane afirmă că, deși căsnicia lor este destul de fericită, sforăitul partenerului îi deranjează și, mail mult, din această cauză nu reușesc să se odihnească cum trebuie fapt ce duce la o stare de agitație a acestora și la o mai mică putere de concentrare la treburile zilnice.

De obicei partenerul/partenera observă că persoana cu care dorm sforăie sau doarme cu gura deschisă iar persoana în sine (cea care sforăie) să nu fie conștientă de acest lucru.

În toate acestea există și o parte bună, în sensul că, sunt o serie de remedii ce vă permit să  pre-întâmpinați  sau chiar să combateți  sforăitul și în acest fel să vă faceți viața un pic mai ușoară.

Dacă e să facem un așa zis profil al ”sforăitorului” acesta ar fi : bărbat cu vârsta cuprinsă între 40-50 ani sau mai în vârstă. Este adevărat că sforăitul este mai des întâlnit la bărbați însă nici femeile nu sunt absolvite de această problemă; cele predispuse sunt femeile ce au ajuns la menopauză deși nu se știe din ce cauză. Sforăitul este o afecțiune comună astfel că aproximativ 30-50% dintre bărbați și 20-30%  dintre femei sforăie.

Cum putem scăpa de asta?

  1. Se spune că, dacă dormim pe partea stângă sforăim mai puțin decât atunci când dormim pe partea dreaptă sau pe spate deși motivele nu sunt clare în întregime. Există totuși dovezi că în momentul în care dormim pe partea stângă căile respiratorii se deschid și în felul acesta aerul pătrunde mai ușor sforăitul fiind redus. De obicei, blocarea (îngustarea) căilor aeriene la nivelul gâtului, gurii, nasului este principala cauză; dacă fluxul de aer inspirat prin gură sau nas în plămâni este perturbat în timpul somnului atunci sforăitul apare.
  2. Utilizați mai multe perne pentru a reduce sforăitul. Atunci când sub cap aveți mai multe perne, acesta se ridică și deschide căile respiratorii,  în acest fel veți putea respira mai bine. Încercați acest lucru și e posibil ca problema voastră cu sforăitul să fie rezolvată.
  3. Încercați să vă controlați în mod constant greutatea corporală. Kilogramele în plus sunt și ele un factor favorizant al sforăitului.
  4. Nu faceți exerciții fizice chiar înainte de a vă băga la somn. Dacă faceți sport sau chiar exerciții ușoare veți putea descoperi că aveți nevoie de aer și să respirați mai greu; constricția căilor respiratorii duce la o creștere a sforăitului în somn.
  5. Un lucru care nu e deloc scump și destul de eficient  este utilizarea în camera în care dormiți a unui umidificator. Aerul încărcat sau uscat duce la crearea unor stări de disconfort la persoanele cu probleme respiratorii, de aceea utilizarea unui umidificator în camera în care dormiți va crea un aer umed astfel că veți respira mult mai ușor.
  6. Alcoolul și tranchilizantele (inclusiv somniferele) pot induce această stare de sforăit; de aceea e recomandat ca programul de somn să fie foarte bine organizat……dacă este posibil să vă treziți, dimineața, la aceeași oră. Dacă aveți un somn destul de scurt încercați să vă organizați să dormiți cel puțin 8 ore pe noapte și pe cât posibil în fiecare noapte programul să fie cuprins în aceleași intervale orare.
  7. Dacă partenerul tău îți spune că ai avut un sforăit oribil una din cauze ar putea fi și consumul de lactate. Stai departe de obiceiul de a consuma înainte de a merge la culcare astfel de produse.  A fost descoperit că  unii oameni sunt predispuși la acumularea de mucus cauzat de produsele lactate; așadar puteți face un experiment încercând timp de o săptămână să renunțați la a consuma aceste produse înainte să dormiți. Vă puteti bucura de acestea consumându-le când vă treziți sau la micul dejun în ziua următoare.
  8. Uleiurile esențiale vă pot fi folositoare dacă vreți să scăpati de sforăit.  Astfel, uleiurile esențiale ca eucalipt și mentă ajută la relaxarea și deschiderea căilor respiratorii fapt ce duce la o respirație mai ușoară și la reducerea sforăitului.

Sforăitul generează stări de frustrare și îi enervează pe cei din jur astfel că nu numai persoanele care sforăie ci și cei care conviețuiesc cu acestea au de suferit.

Pentru a putea opri sforăitul trebuie să cunoașteți, înainte de toate, cauza producerii acestuia. De foarte multe ori cauzele sforăitului pleacă de la probleme de sănătate și pentru asta se recomandă un control de specialitate. De fapt ignorarea sfatului unui medic și încercarea tratării sforăitului  după diverse metode nu numai că e posibil să nu de-a nici un rezultat ci mai mult starea pacientului să se agraveze. S-a descoperit că persoanele care sforăie pot suferi de sindromul de rezistență al căilor aeriene superioare ( fluxul de aer inspirat întâmpină un grad de rezistență la trecerea prin căile aeriene superioare)  și apnee în somn obstructivă (afecțiune foarte serioasă a somnului care se manifestă prin perioade în timpul somnului în care persoana încetează să respire datorită unui grad ridicat de obstrucție la nivelul căilor respiratorii). E  indicat ca atunci când sforăitul devine frecvent să se consulte medicul specialist.

De aceea încercati sa utilizati sfaturile din articol pentru ca sforăitul să nu mai facă parte din viața voastră.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>