Sforăitul și polipii nazali

Sforaitul - polipi nazali

Polipii nazali sunt acumulări pseudotumorale care se dezvoltă în membrana mucoasă a nasului și în pasajele nazale. Aceste acumulări sunt adesea diagnosticate ca fiind tumori nedureroase ale cavităților nazale, dar por fi și excremente sciforme, necanceroase, apărand într-o multitudine de boli nazale.

Cauze

Cauza polipilor nazali este încă necunoscută, aceștia tind să apară celor ce suferă de alergii la aspirină, astm sau rinită. Astmul este o boală care provoacă îngustarea intermitentă a căilor respiratorii care cauzează o respirație șuerătoare dar și un deficit de respirație. Rinita se manifestă prin inflamarea gâtului și a mucoasei nasului.

Dacă sunt de dimensiuni reduse, polipii pot trece neobservați, aceștia un prezintă simptome și un necesită un tratamen de specialitate.

Polipii nazali rar se dezvoltă la copii, deși excepția de la acest caz este faptul că aceștia se dezvoltă, uneori, la copiii care suferă de fibroză chistică, o afecțiune moștenită care cauzează secreții mai groase decât de obicei. Afectat de polipi poate fi orice adult la orice vârsra.

Simptome

Polipii nazali se dezvoltă pe parcursul a luni sau uneori chiar și pe durata a câtorva ani. Severitatea simptomelor va depende în mod evident  de dimensiunea și numărul de polipi, aceste simptome includ:

  • Senzația de nas înfundat
  • Simț scăzut al mirosului
  • Secreții mucoase in exces (rinoree)
  • Iritație conjuctivală
  • Secretie mucoasa urât mirositoare
  • Sforăit

Polipii nazali pot duce, de asemenea, la sinuzite recurente, canale îngustate și cavitățile  sinusurilor pot deveni blocate și ca urmare polipii cauzează inflamare și infecție.

În mod cert, orice restrângere a pasajelor nazale poate duce la sforăit și este important să se facă o investigație pentru a determina daca polipii cauzează sforăitul.

În cazul în care polipii nazali sunt cauza sforăitului, aceștia pot fi tratați. O data tratați sau înlaturați, veți descoperi că problema sforăitului va disparea.

Investigații

Un medic specialist ORL poate efectua un examen endoscopic pentru a vizualiza structurile interioare ale nasului și gâtului, in urma căruia se va stabili un diagnostic.

În timpul procedurii endoscopice, un endoscop (tub flexibil sau instrument telescopic care conține cabluri cu fibră optică  și o cameră video) se introduce prin fiecare nară și este folosit pentru a vizualiza pasajele nazale, partea din spate a gâtului și a laringelui. Procedura este de obicei efectuată sub anestezie local cu un sedativ ușor.

O altă procedură este tomografía computerizată, o astefle de investigație este foarte utilă deoarece oferă imagini cu intreaga extremitate cefalică.

Investigații utile în acest scop sunt si testele pentru fibroză chistică sau pentru alergii.

Tratament

Polipii nazali mici pot fi tratați pe cale medicamentoasă prin utilizarea unui spray de corticosteroiz, care va micsora polipii intr.-o perioadă de câteva săptămâni. Un asemena spray poate fi prescris și după indepartarea chirurgicală a polipilor pentru a preveni reapariția acestora.

În cazul în care polipii nazali sunt cauza sforăitului, ei pot fi tratați foarte rapid și ușor oferindu-va nopți liniștite dumneavoastră și partenerului făra sforăit.



ăspunsuri la Sforăitul și polipii nazali

  1. ASAVEI PETRU spune:

    BUNA DORESC SA STIU UN SPITAL CARE OPEREAZA DE ACEASTA BOALA NESUPORTABILA ,LASATI UN NR DE TELEFON SA MA POT ADRESA ,VA MULTUMESC

  2. lucian spune:

    Bună Petru, poti lua legătura cu Prof. Dr. Florin Mihaltan de la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Bucureşti Telefon: 021 335 69 10 -int 451

    • ionel spune:

      pentru domnul profesor Mihaltan???!!! Nici gand, am incercat doar sa ajung la un control in institut si am fost programata; din ianuarie imediat dupa Sf Ioan am sunat si am primit raspuns ca pot fi primita la control in data de 17 iulie ! In 2 saptamani am rezolvat la Timisoara, fara spaga sau alte costuri fata de ce plateste asigurarea de la serviciu (casa de sabatate). Bucurestiul e plin de ciubucari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>