Sforăitul la copii

Sforaitul la copii

Sforăitul la copii în somn (sau roncopatia), ar trebui să reprezinte un sistem de alarmă pentru părinti. Dacă micuțul tău sforăie ca un adult aceasta ar trebui să-ți dea de gândit  și ar trebui să îți pui anumite întrebări cum ar fi:

- Care este motivul pentru care micuțul sforăie?
- Cum poate afecta sforăitul starea lui de sănătate?
- Se poate trata sforăitul cu medicamente?
- Dacă sforăitul provine de la polipi este necesară  o intervenție chirurgicală pentru înlăturarea lor?
- Ce presupune o astfel de intervenție chirurgicală?

La toate aceste întrebări încercăm să dăm răspunsuri mai jos.
Este probabil ca sforăitul la copii să apară atunci când micuții sunt răciți sau au sinuzită și astfel sforaitul să dispară o dată cu tratarea acestor probleme.

Din păcate, cei mai mulți părinți nu  dau importanță atunci când copilul lor sforăie frecvent în timpul somnului aceștia nebănuind  care sunt pericolele ce îi pasc în momentul în care copii sforăie pe timpul somnului.

În primul rând ar trebui să conștientizeze că o astfel de reacție nu este benefică sănătății copilului. Atunci când copilul sforăie mai mult de trei nopți la rând fără să fi fost problema unei infecții ar trebui făcută imediat o programare la medicul specialist. Ce se întâmplă de fapt atunci când avem de-a face cu sforăitul la copii: copilul nu poate respira normal, căile respiratorii sunt îngustate astfel că pentru câteva secunde plămânii, creierul și inima nu primesc destul oxigen . De asemenea putem avea de-a face cu amigdale crescute sau cu polipi inflamați ( vegetații adenoide) ce îngreunează respirația copilului.

Primele reacții care pot să vă de-a semne că e posibil să aveți de-a face cu o boală și nu cu un simplu  sforăitul la copii; în timpul somnului, în cazul în care nu supravegheați somnul copilului  , ar fi oboseala de peste zi , durerile de cap, somnolența, neatenția la activitățile școlare  și problemele  cu acomodarea.

Un alt motiv de îngrijorare ar trebui să fie și faptul că micuțul  în timpul somnului respiră cu mici pauze, doarme într-o poziție neobișnuită , urinează în pat și pe lângă toate acestea ziua este obosit, neatent și are dese probleme respiratorii .

Primul lucru pe care ar trebui să îl faceți după ce depistați că aveți de-a face cu sforăit permanent și nu cu o stare generată din cauza unei răceli și care e un sforăit temporar,  este să vă prezentați cu copilul la un medic ORL-ist. Medicul în urma unor analize şi teste va şti exact dacă copilul are apnee de somn sau sforăie din alt motiv. Dacă se depistează că avem de-a face cu boala și nu cu un simplu sforăit la copii atunci următorul pas este să căutăm motivul din cauza căruia căile respiratorii sunt înfundate. În cele mai multe cazuri apneea de somn provine de la probleme ale amigdalelor şi nasului, însă poate fi vorba și de malformații cranio-faciale, fum de țigară sau de alergenii din casă sau din exterior (părul animalelor, polen, praful din aer). Pentru a depista cu exactitate situația în care se află copilul dumneavoastră și pentru a ști cu exactitate dacă acesta sufera de apnee trebuie  consultat medicul deoarece simptomele între apnee și sforăit din cauza unei simple răceli se aseamănă destul de mult. Dintr-un consult la un specialist ORL acest lucru se poate constata imediat.

Există câteva cauze ce pot genera starea de sforăit și aceasta nu înseamnă  că neapărat copilul suferă de apnee în somn.

În general cauzele pot fi :  polipi nazali sau o amigdalită inflamată.

Tratarea amigdalitei sau scoaterea polipilor nu este cea mai optimă metodă de a rezolva sforăitul copilului. Prima abordare e acestor probleme nu este intervenția chirurgicală, mai întâi se recomandă aplicarea unor tratamente cum ar fi utilizarea unor picături nazale sau inhalarea unor antiinflamatoare, ajungandu-se la operașie doar dacă acestea nu au efectele dorite și dacă polipii blochează trecerea aerului  prin nări sau dacă episoadele de amigdalită se repetă mai mult de patru ori pe perioada unui singur an.

Operația prin care amigdalele sau polipii pot fi îndepărtați  nu durează mai mult de două zeci de minute și se realizează sub anestezie generală procedura presupunând un fel de „topire” a formațiunilor ce urmează a fi îndepărtate. În urma uneia dintre interevențiile menționate mai sus recuperarea este destul de rapidă, între două până la maxim patru zile, și este însoțita de lipsa hemoragiei. Numele operațiilor sunt adenoidectomie respectiv amigdalectomie.

În cazul în care, copilul este declarat că suferă de apnee în somn, este foarte importantă  tratarea acesteia  deoarece în caz contrar pot duce la boli grave ca :

  • hipertensiunea arterială,
  •  boli ale inimi,
  • boli de plămâni şi
  • la vârsta adultă la stop cardiac care duce la deces.

E foarte important ca cei mici să aibă un somn liniștit, fără întreruperi deoarece această activitate este extrem de importantă atât pentru sănătatea lor fizică dar și emoțională fapt ce determină procesul de creștere și dezvoltare.

Dacă cei mici au un somn odihnitor și nu avem de-a face cu sforăit la copii, în timpul zilei aceștia au un randament mai bun și satisfăcător la scoală reușind mult mai ușor să înțeleagă și să rezolve probleme precum și să își mențină atenția concentrată  asupra sarcinilor pe care le au de îndeplinit.

Un copil ce suferă de sindromul de apnee obstructivă  (așa numitul sforăit la copii în somn) sau care suferă din cauza unei dereglări a somnului, poate fi ajutat să își schimbe obiceiurile din timpul orelor de somn nocturn fapt ce ar duce la o mai bună eficiență  în timpul zilei. Din această cauză este indicat ca părinții să fie foarte atenți la reacțiile copiilor pe timpul somnului și imediat ce au sesizat că ceva e în neregulă  să se programeze cu  micuțul la medic deoarece sforăitul la copii nu este ceva lipsit de importanță.



Un răspuns la Sforăitul la copii

  1. Ora Exacta spune:

    Buna pagina. Super continut, la fel si design. Intr-un cuvant, aveti un site cu care va puteti mandri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>